Protestants Christelijke Stichting De Maashof, Maasstraat 65, 3371 SK Hardinxveld-Giessendam, Tel: 0184 - 612120

Historie

  Poster van de opendag op 25 juni 2011


Krantenknipsels uit het verleden:

Open huis in vernieuwde Maashof


Ruim veertien jaar geleden werd de Maashof geopend.
Een moderne woonvoorziening voor bejaarden aan de Maasstraat. Het complex werd gebouwd op de fundamenten van de oude bejaardenwoningen en dat is heel bijzonder. Het gebouw en de woningen voldoen aan de eisen van de moderne tijd. Dat kon niet meer gezegd worden van het interieur in de openbare ruimtes en dat is recent dan ook flink onder handen genomen.

Het resultaat kan zaterdag 25 juni worden bewonderd in een open huis.

Van 10.30 uur tot 16.00 uur zijn belangstellenden welkom.

Door: Wil Sommeijer

Het beheerdersechtpaar Jannie en Dick Dekker is trots op de modernisering, maar ook op het huis zelf.
Inclusief onze woning telt de Maashof vierentwintig mooie ruime woningen, waar mensen zeer naar hun zin wonen, een riante recreatiezaal en een heerlijke binnentuin.
In de Maashof wonen voornamelijk oudere mensen die verzorging nodig hebben en dat wordt verleend door Waardeburgh-Pedaja, vertelt Jannie.
Het mogen dan voornamelijk oudere bewoners zijn, dat wil niet zeggen dat geen activiteiten worden ontplooid.
We hebben een heel actief programma zo met elkaar, afgestemd op de mogelijkheden van de bewoners, zeggen Jannie en Dick. Cor Voorberg, algemeen adjunct van de Protestants Christelijke Stichting de Maashof, sluit zich hier bij aan. Daarom willen we ook laten zien wat we hier allemaal in huis hebben, zoals de prachtige recreatiezaal en niet te vergeten de fraaie en kleurrijke binnentuin, die door Dick wordt bijgehouden.
De recreatiezaal, met een schuifpui naar de tuin, is smaakvol in rustige tinten ingericht, de stoelen zijn opnieuw bekleed en er is nieuwe vloerbedekking gelegd, evenals in de gangen. Verder is de keuken opgefrist. Jannie begint op te sommen wat er allemaal in de Maashof wordt gedaan.
Op maandagmiddag worden dekens gebreid voor het Rode Kruis. De mannen komen dan meestal een kopje koffie drinken. Koffiedrinken doen we ook op woensdagochtend met de bewoners, op vrijdagavond hebben we diverse activiteiten en eenmaal per maand hebben we een echte bejaardenavond met bijvoorbeeld een spreker, een Bijbellezing, een meditatie, diaserie of we zingen samen. Die avonden worden goed bezocht. En eenmaal per jaar hebben we een gezamenlijk etentje, huren we de Shuttlebus en gaan we met z'n allen op stap. Lekker eten zoals pannenkoeken. Ik denk dat we bijna alle pannenkoekenhuizen wel gezien hebben, want dat vinden de mensen heerlijk, lacht Jannie smakelijk.

Op de open dag worden, naast een hapje en een drankje, enkele activiteiten gepresenteerd.
Ook is er een stand van Waardeburgh.
En als klap op de vuurpijl wordt de website gepresenteerd met daarop informatie over de woningen en de activiteiten.

Heel bijzonder en zeker het bekijken waard is de presentatie van oude foto's van Hardinxveld-Giessendam in de gang en de recreatiezaal. Deze fotopresentatie is geheel verzorgd door Dick. Ik heb ervoor gekozen de foto's per cluster te rangschikken, dus Boven-Hardinxveld bij Boven-Hardinxveld, enzovoort.
Het wordt een feest der herkenning, dat staat vast. Alle foto's zijn ingelijst en in een passe-partout geplaatst.
Op advies van een binnenhuisarchitect heb ik voor de passe-partouts gewoon oud behangpapier gebruikt en dat doet het echt goed, merkt hij op.

Omdat er op de 25ste juni ook open huis is in De Peulenhof, kunnen mensen met de shuttle van de ene naar de andere locatie rijden. Dat is wel zo handig, aldus Jannie en Dick Dekker.

De website van de Maashof kan bekeken worden op:
 
 

(Bron: Het Kompas)

 

Bewoners Maashof nuttig bezig voor naasten

H' VELD-G' DAM - Nooit te oud om vrijwilligerswerk te doen. In de Maashof wordt op maandagmiddag flink gebreid aan dekens voor het Rode Kruis. Deze dekens worden door de Stichting Dorcas weer opgehaald bij het Rode Kruis en gaan naar verschillende landen waar armoede heerst. De bewoners van de Maashof zijn nuttig bezig voor hun naasten in nood.

Bron: Het Kompas, woensdag 8 december 2010 

 

Het leven is goed in het Brabantse land

 

H'VELD-G'DAM - De bewoners van de 'Maashof' hebben vorige week een prachtige rondrit gemaakt door het Brabantse land. de bewoners van de protestants christelijke seniorenwoningen dronken koffie in De Rustende Jager in Biezenmortel, maakten een wandeling in het bos en aten heerlijke pannenkoeken in Den Hout. Een onvergetelijke dag", aldus de familie Dekker van de stichting.

Bron: Het Kompas, woensdag 6 oktober 2010

 


Eerste paal voor vernieuwbouw bejaardenwoningen

HARDINXVELD-GIESSENDAM -

Aan de Maasstraat werd op woensdag 6 december 1995 in een strenge vrieskou de eerste paal geslagen voor de zogenaamde vernieuwbouw van een complex bejaardenwoningen van de Christelijke Stichting Bejaardenhuisvesting. De eer viel ten beurt aan dominee W. de Graaff, voorzitter van deze stichting. Een bijzondere gebeurtenis voor dominee De Graaff, want ook dertig jaar geleden sloeg hij op dezelfde plaats de eerste paal voor de bejaardenwoningen, die voor dit nieuwe complex het veld hebben geruimd.

door Leo van Teeffelen

Het leek bijna overdreven, het aantal keren dat de dominee werd gefeliciteerd met het succesvol in de grond doen verdwijnen van de symbolische eerste paal. Dat het helemaal niet zo overdreven was bleek wel uit zijn speech: "Dertig jaar geleden heb ik de eerste paal voor het complex aan flarden geslagen. Op die plek bleek net een vreemde golf te zitten in de onderliggende zandlaag met dit als gevolg. Het is ons wel een wens waard dat het nu goed is gegaan." Voorts vertelde De Graaff over zijn aanvankelijke terughoudendheid over het project: "Ik heb gedacht dat het toch verschrikkelijk moet zijn om op deze leeftijd nog het huis uit te moeten. Gelukkig heeft hij ingezien dat dit de beste oplossing is. Daarna eindigde hij zijn speech en bedankte namens  de bewoners  het paar Dekker voor hun toewijding aan de bewoners.

Vernieuwbouw

W. van Wijngaarden, voorzitter van de bouwcommissie, vetelt het hoe en waarom van dit nieuwe project en de niet alledaagse  `vernieuwbouw'. "De woningen waren sterk verouderd.  Er was veel achterstallig onderhoud, de oppervlakte per woning was te klein,  ze waren zeer gehorig, de kozijnen waren verrot, de dakbedekking  moest vernieuwd, kortom waren aan we een algehele rennovatie toe", aldus Van Wijngaarden. Onderzoek bleek echter da renovatie duurder zou zijn, 1anger zou duren en niet het resultaat zou leveren als nu het geval zou zijn. Nieuwbouw was niet redelijk, omdat de locatie zich voor de huidige maatstaven te dicht in de buurt van de rijksweg bevindt.  Resultaat van de daarop volgende onderhandelingen was dat er gekozen voor is het vernieuwbouwproject:

nieuwe woningen op de oude fundamenten.